Kısa makale örnekleri sizlerin örnek alabileceği makalelerdir. Makale; herhangi bir konu hakkında bir gerçeği göstermek, bilgi vermek, bir fikri savunmak ya da herhangi bir tezi kanıtlamak için kaleme alınan yazılardır. Makalede en önemli unsur fikirdir. Makale yazarları bir konu hakkındaki fikirlerini somut kanıtlar aracılığıyla anlatmaya çalışırlar. Bu sayede okuyucuları hem bilgilendirirler hem de kendi fikirlerini benimsetirler. Kısaca makale bir fikri belirli kanıtlar ile birlikte eleştirmek ya da savunmak maksadıyla yazılan düşünce metinleridir. İyi bir makalede mutlaka; giriş, gelişme ve sonuç bölümleri olmalıdır. Oluşturulacak makale bir şablon üzerinde dikkatlice tasarlanmalıdır. Konudan bahsedilen bölüm makalenin giriş kısmında yer almalıdır. Aslında giriş kısmında savunulan görüş ve konudan yüzeysel olarak bahsedilir.

Okuyucu giriş kısmında hangi konunun irdeleneceğini anlar. Gelişme kısmında ise seçilen konu belgelerle, detayla bir biçimde anlatılır. Bu kısımda yazar savunduğu görüşü ispatlamaya çalışır. Açıklamalardan, tanımlamalardan ve örneklendirmelerden yararlanır. Sonuç kısmı ise bilgilerin harmanlanıp bir sonuca kavuşturulduğu yerdir. Aslında sonuç kısmına makalenin özeti de diyebiliriz. Yazının etkisi sonuç kısmında zirve noktayı görür. Tüm bu bilgileri kullanarak etkili ve kısa makale örnekleri vermek gerekirse:

Örnek Makale – 1

Tesla Motors ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk’ın 2016 senesinde kurduğu bir şirket olan Neuralink, çılgın bir proje ile meraklılarının ilgisini çekmeyi başardı. Bu şirket, ileri teknoloji nöroloji uygulamalarında gelecekte gerçekleşmesi muhtemel yeniliklerin olasılığını araştırmak için kurulmuş Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir şirkettir.

Neuralink’in geliştirmiş olduğu cihazın üzerinde 3000’den fazla elektrot mevcut haldedir. Saç telinden bile daha ince olan sicimlere bağlı elektrotlar 1000 nöronun aktivitesini izleyebilmektedir. Elon Musk, geliştirmiş oldukları cihazın beynin bir bölgesini takibe aldığını belirtiyor. “Yapay Öğrenme” kullanılarak nöron aktivite kaydı incelenip analiz ediliyor ve beynin hangi bölgesine nasıl bir uyarı göndereceğini saptıyor.

Neuralink’in, insan türünün geleceğini doğrudan etkileyebilecek ve insanların evrimine yön verecek düzeyde bir etkiye sahip olduğunu söylemek mümkündür. Bu konuda yürüttüğü devrimsel projeler bunu net bir şekilde gösteriyor. Bu sebeple Neuralink’in potansiyel becerileri saymakla bitmeyecektir. Kısaca bu cihaz siberpunk bilimkurgu edebiyatındaki biyonik-sibernetik beyinli insanların günümüze çok da uzak olmadığını gösterir nitelikte.

Örnek Makale – 2

Diş eti hastalıkları diş etlerinde oluşan iltihaplarla başlamaktadır. Kişi bu iltihabı anlayıp önlemezse iltihap daha da yaygınlaşarak diş eti ve dişe büyük zararlar verecektir. Bunun sonucunda da diş eti hastalıkları oluşacaktır. Bu tarz durumlarda kişi dişini fırçalarken sürekli kan geliyorsa ve diş etini eskisine göre daha çok hissetmeye başlamışsa bir an önce bir dişçiye görünmelidir. Ertelendiği vakit kişi için daha kötü sonuçlara sebebiyet vererek geriye dönüşü olmayan bazı hasarlar oluşturabilir.

Diş eti hastalığına sebep olan etmenler arasında diğer birçok hastalıkta görüldüğü gibi sigara yer almaktadır. Sigara ayrıca diş eti hastalıklarını gizleyen bir yapıya sahiptir. Yani kişide sigaradan dolayı bir diş eti hastalığı görülüyorsa herhangi bir kanama ya da diğer belirtiler çok nadir görülür. Hormonlarda oluşan değişimler de diş eti hastalıkları için bir neden olabilir. Bu sebeple ergenlik, hamilelik gibi özel durumlarda kişilerin diş eti hastalığına yakalanma oranı artmaktadır. Bu sebeple kişiler bu durumlarda diş fırçalama, diş ipi kullanma konusunda diğer dönemlerde olduğundan çok daha dikkatli olmaları gerekmektedir.

Diş eti hastalığının tedavisi hastalığın derecesine bağlı olarak değişmektedir. Basit durumlarda dişler üzerindeki sert kalıntılar dişçiler tarafından temizlenerek problem giderilmektedir. Fakat hastalığın ilerlemesi durumunda lazer gibi birçok tedavi yöntemi uygulanır. Bu tedaviler sonucunda hastaların diş etleri eski durumuna kavuşarak bu hastalıktan dolayı yaşamış oldukları olumsuz etkilerden kurtulacaklardır.

Özetlemek gerekirse; makaleler belirli bir plan çerçevesinde yazılır. Öğretici, açıklayıcı ve kanıtlayıcı bir anlatım bir makalenin olmazsa olmazıdır. Konu hakkında varsa nesnel bilgiler verilmelidir. Söz oyunlarına, süslü anlatımlara, laf kalabalığına girilmeden düşünceler doğrudan aktarılmalıdır. Ele alınan konu mümkünse bilimsel şekilde değerlendirilmelidir. Amaç okuyucuyu bilgilendirmek olmalıdır. Ayrıca makalelerin toplumu yönlendirmek, aydınlatmak gibi bir görevi de vardır. Dergi, gazete ya da internet ortamında yayınlanabilmektedir. Makaleler uzun ya da kısa olabilir. Bu konuda herhangi bir kıstas yoktur ancak asıl hedef açıklayıcı olmasıdır.


0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir