Makale Hangi Yazı Tipiyle Yazılır bu soru aslında pek çok kişinin cevabını merak ettiği bir sorudur. Makale yazarken bazı kurumlar yazı tiplerinin belirli bir standartta olmasını isterler. Buna önem veren kurumlardan bir tanesi üniversitelerdir. Özellikle tez zamanında yazılan makalelerde üniversitelerin belirli bir standardı vardır. Her kurum farkı standart getirdiği için makale hangi yazı tipiyle yazılır sorusuna kesin bir şekilde cevap vermek doğru olmayacaktır. Fakat bu yazıda genel standartlardan bahsedeceğiz. Genel olarak kitaplarda kullanılan yazı tipi makalelerde de istenmektedir. Bu yazı tiplerini inceleyecek olursak Times, Times New Roman, Arial gibi yazı tiplerinin tercih edildiğini görüyoruz. Bu yazı tiplerinin tercih edilmesindeki en önemli sebep daha önce standardın oluşması olduğu gibi makaleyi okurken göz yorucu fontlarla karşı karşıya kalmamaktır. Yazı tipi konusunda kişilere özgürlük verildiği vakit paragraftan paragrafa bile yazı tiplerini değiştirdikleri olmaktadır ve bu da yazının kalitesini düşürmektedir. Karakterlerin de 10-12 punto büyüklüğünde yazılırken satır aralarında da 1.5 nk boşluk bırakılmaktadır. Tabii ki bu yazı tipi, punto büyüklüğü gibi hususlar makaleyi yazacağınız kuruma göre değişkenlik gösterecektir. Fakat makale hangi yazı tipiyle yazılır sorusunun genel cevabı bu şekilde olacaktır.

Makale Hangi Yazı Tipiyle Yazılır ve Genel Makale Yazım Kuralları
Yazımızın bu bölümünde de genel makale yazım kuralları konusunda bilgilendirme yapacağız. Bu kuralların da kurumdan kuruma farklılık gösterebileceğini dipnot düşelim. İşte makale yazım kuralları;
- Başlık genel olarak 12-14 punto büyüklüğünde tercih edilir ve bold karakter kullanılır. Aynı zamanda başlığın sayfayı ortalamasına da özen gösterilmelidir.
- Dipnot yazmanız durumunda normal yazı puntosundan düşük olmalıdır. Yani normal yazıda karakter olarak 12 punto yazıyorsanız dipnotlarda 10 punto ile yazmanız gerekir.
- Anahtar kelimeler olmazsa olmazdır. Özetlerin altında 6’yı geçmeyecek kadar anahtar kelime bulunmalıdır.
- Makale yazarken kullanılan kaynaklar, materyaller makalenin sonunda mutlaka belirtilmelidir.
- Makale içinde belirli noktada kaynak gösterilecekse soyad, yıl şeklinde belirtilmelidir. (Yıldırım, 2002) gibi.
- Bir diğer husus kenar boşluğudur. Fakat bu kenar boşlukları kurumdan kuruma oldukça farklılık gösterecektir. Bu sebeple kurumlar kenar boşluğunu açık bir şekilde belirtmişse bu boşluklara kesinlikle uymanız gerekmektedir.

Bu tarz hususlar özellikle bilimsel makalelerde makaleyi talep eden kişiler tarafından hassas bir şekilde istenmektedir. Bunların yanı sıra başlık seçimi, alt başlıklar gibi konulara da mutlaka uymanız gerekmektedir. Özellikle bilimsel makalelerde yazılar oldukça uzun olduğunu düşündüğümüz vakit giriş, gelişme ve sonuç bölümleri öncesinden kurgulanmalıdır. Cümle uzunluklarına, paragraf uzunluklarına dikkat edilmeli ve okuyucuyu sıkmadan bunları ayarlamak gerekmektedir. Yazılarda grafik ve resim kullanılması gerekiyorsa bunun ayarı da iyi bir şekilde yapılmalıdır ve kullanılması makalenin kalitesini de artırıcı bir unsurdur.
Makale hangi yazı tipiyle yazılır ve genel makale yazım kurallarını bu yazımızda inceledik. Dediğimiz gibi bu kurallar net kurallar olmamakla birlikte genel olarak bu yazı tipleri tercih edilmektedir.
0 yorum