Makale nedir, nasıl yazılır? Makale belirli bir konuda bir görüşü veya düşünceyi savunmak demektir. Makale yazarları yazdıkları makale hakkında bilgi sahibi kişilerdir ve nesnel anlatım tarzlarıyla savunmuş oldukları fikirleri karşı tarafa sunmaktadır. Çıkış noktası olarak gazetelerdeki yazılarla başlayan makaleler günümüzde internet ortamlarında da sıklıkla görülmektedir. Yazı yazıp içerik oluşturan kişilere de makale yazarı deniyor. Yani aslına baktığımız vakit hemen hemen herkes potansiyel makale yazarıdır. İnternette makale yazarlığı ilanlarına baktığımız vakit de bu kişilerin profesyonel yazarlar olabileceği gibi günlük konular hakkında yazılar yazdığı da görülmektedir yani makalenin çıkış noktası günümüzde biraz değişmiştir dersek yanlış söylemiş olmayız.

Makale nedir nasıl yazılır sorusunun ilk kısmını böylece cevaplamış olduk. Makaleyi yazmak için bazı hususlara da dikkat etmek gerecektir. Bu hususlara dikkat edilmediği sürece bu makale yazarlığı işi uzun soluklu olmayacaktır. Günümüzde internet üzerinden makale yazarlığı yapan birçok kişi vardır ve bu işten iyi ek gelirler elde ettiklerini de rahatlıkla söylemek mümkündür.

Makale Nasıl Yazılır?

Makale yazarken dikkat etmemiz gereken hususları iki şekilde incelemek daha doğru olacaktır. İlk olarak genel makale yazarken dikkat etmemiz gerekenleri sonrasında seo uyumlu makale konusunda dikkat etmemiz gerekenleri incelemek doğru olacaktır.

İlk etapta genel olarak makale nasıl yazılır inceleyelim. Zaten genel makale kurallarını gerek internette yazacağınız makaleler gerek bilimsel makalelerde uygulamak durumundasınız. Hazırlık, makale yazarken oldukça önemlidir. Hazırlık aşamalarını incelemek gerekirse;

Hazırlık Aşamaları

  • Çalışma yapılacak alanın belirlenmesi ilk aşamadır. Eğer internet üzerinden makale yazarlığı yapıyorsanız ve alanınız belliyse bu adımı geçebilirsiniz.
  • Kaynak bulmak da ikinci adımdır. Makale yazarken kaynak ne kadar fazla olursa yazı o kadar kaliteli olacaktır. Çünkü 1-2 kaynağa bağlı kalıp yazılan yazılarda bilgi eksiklikleri görülmesi muhtemeldir.
  • Yazının diğer yazılardan özgün olması için küçük detaylara dahi önem verin. Yazının içinde konuyla alakalı güzel alıntılar, yabancı kaynaklardan alınmış bilgiler yazacağınız makalenin diğer makalelere oranla daha özgün olmasında büyük bir fayda sağlayacaktır.

Hazırlık aşaması bittikten sonra sıra makaleyi oluşturmaya gelmektedir. Makaleyi oluştururken dikkat edilmesi gereken hususları da kısaca incelemek gerekirse;

  • İlk sayfada makale yazarının adı, soyadı ve makalenin adı yazılmalıdır. Giriş, gelişme ve sonuç bölümleri yazıya başlamadan tasarlanmalı ve bunun planları düzgün bir şekilde yerine getirilmelidir. Yazıyı yazarken dil bilgisi kurallarına özen gösterilmeli, anlatım sade ve özgün olmalıdır. Öznel bilgilerden daha çok nesnel bilgiler verilmelidir.
  • Word’de kenar boşluklarına dikkat edilmeli, kaç sayfa yazılacağı gibi hususlar belirlenmelidir. Eğer bu makalenizi üniversite için yazıyorsanız zaten her üniversite bu konu hakkında size bilgilendirmede bulunacaktır bu hususlara dikkat etmelisiniz. Böylece makale nasıl yazılır sorusunun ilk kısmını cevaplamış olduk.

İlk kısmın cevabı daha çok bilimsel makaleler için geçerli olsa da birçok hususun internette makale yazmak için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz. İnternette makale yazan bir kişi makalesinin seo uyumlu olması konusunda oldukça hassas olmalıdır. Seo olarak uygun olmayan makaleler arama motorlarında ön plana çıkmaz ve bu detay da hit düşürür. Seo uyumlu makale için ne tür hususlara dikkat etmenizi de inceleyelim;

SEO Uyumlu Makale

  • Seo’da en önemli husus anahtar kelimedir. Bu anahtar kelime hem yazmış olduğunuz yazıyla uyumlu olmalı aynı zamanda arama motorlarında sıklıkla aranan kelimelerden oluşmalıdır.
  • Uzun yazılar yazıyorsanız alt başlık ve başlıklar kullanmanız oldukça önemlidir. 1000 kelime bir yazı alt başlıksız olursa oldukça karışık gözükecek ve ziyaretçi yazıyı okumaktan kaçınacaktır. Alt başlıklara ayırmak o yazıyı daha ilgi çekici bir hale getirmektedir.
  • Kopya içeriğe kesinlikle girişmeyin. Kopya içerikli yazılar arama motorları tarafından fark edilmektedir ve bu yazılar çoğaldıkça siteniz olumsuz bir imaj çizecektir.
  • Maddeleştirme de oldukça önemlidir. Eğer yazmış olduğunuz yazıda maddeler varsa bunu virgülle ayırmak yerine alt alta liste şeklinde oluşturmak çok daha iyi sonuç verecektir.
  • Klasik makale yazılarında resim ve video pek tercih edilmez fakat internet için yazıyorsanız ve yazmış olduğunuz konu da uygunsa resim ve videolarla yazıyı süslemeniz doğru bir tercih olacaktır.

Makale nedir nasıl yazılır sorusunu bu şekilde cevaplamış olduk. Tüm bu hususlara dikkat etmeniz durumunda yazılarınız hem seo uyumlu olacak hem de oldukça kaliteli bir makale oluşturmuş olacaksınız.


0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir